Wat doet een fysiotherapeut binnen de oncologie?
Er zijn fysiotherapeuten die zich specifiek richten op het behandelen van mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar nog problemen hebben met de gevolgen van de ziekte. Het kan daarbij gaan om problemen met bewegen, maar ook om bijvoorbeeld pijn of vermoeidheidsklachten of conditieverlies. De problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen.
De gespecialiseerde fysiotherapeut kan helpen bij bijvoorbeeld;
– Verminderde beweeglijkheid van de gewrichten
– Vermoeidheid
– Pijnklachten
– conditieverlies
– Lymfoedeem (vochtophoping, meer informatie vindt u op de website)
– Strengvorming in de oksel (na borstkanker behandeling)
– Een stug of strak litteken.
– Huidveranderingen (door bijvoorbeeld bestraling of operatie)
– Verminderde spierkracht
– spanningsklachten
Een oncologie fysiotherapeut kan hulp bieden in alle fasen van de ziekte.
Wat is een oncologie fysiotherapeut?
De oncologie fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling van mensen met kanker. Hij of zij heeft gedurende een twee jarige post-hbo opleiding de kennis en vaardigheden verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Om de oncologiepatiënt goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang.
Oedeem Fysiotherapie
Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem (vochtophoping) en kan overal in het lichaam optreden. Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal het betreffende lichaamsdeel dikker worden. Lymfoedeem hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar kan u wel beperken in uw dagelijks leven.
Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een onvoldoende functionerend of een beschadigd lymfesysteem. Dit kan zijn als gevolg van een operatie waarbij de lymfeklieren zijn verwijderd of door bestraling.
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat neem dan contact op met uw arts of specialist. U kunt uw klachten ook altijd vrijblijvend laten beoordelen door een oedeemfysiotherapeut. Een oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.
De behandeling kan bestaan uit:
– Manuele lymfedrainage; massagetechniek gericht op het stimuleren van de afvoer van het vocht.
– Compressietherapie ; bandages en het aanmeten van een therapeutisch elastische kous.
– Oefentherapie; ter verbetering van de beweeglijkheid.
– Ademtherapie; specifieke oefeningen ter verbetering van de afvoer van lymfevocht.
– Lymftaping; door middel van speciale tape wordt de huid wat “opgetild” waardoor de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt.
– Aanleren van zelfmanagement; zelfmassage, bandageren en/of tapen.
Met een verwijzing van de huisarts of specialist worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullende verzekering vergoed, mits deze toereikend is. Hierna worden de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed.
Oncologische revalidatie
Vermoeidheid is een klacht die bij mensen tijdens en/of na de behandeling van kanker vaak op de voorgrond staat. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (denk hierbij aan traplopen, boodschappen doen, kinderen op de fiets naar school brengen, stofzuigen, enzovoorts). Daarnaast kan het leiden tot een verminderde participatie op de arbeidsmarkt. Ook kunnen bewegingsbeperkingen optreden waardoor het normale bewegen verstoord wordt, kan er verlies van spierkracht optreden en kan het uithoudingsvermogen verminderen waardoor de conditie afneemt.
Wanneer u behandeld wordt of behandeld bent voor kanker en u herkent zich in bovengenoemde klachten, dan kunt u zich aanmelden voor individuele training of voor deelname aan een beweegprogramma.
Voorafgaand aan het beweegprogramma vindt een uitgebreide intake plaats. Tijdens de intake wordt uw gezondheidsprobleem in kaart gebracht, worden enkele vragenlijsten en tests afgenomen en worden uw persoonlijke doelstellingen besproken. Vervolgens zal er getraind gaan worden met een frequentie van 2 keer per week. U traint individueel of in groepsverband op uw eigen niveau met een persoonlijk trainingsschema.
Met verwijzing van de huisarts of specialist wordt individuele training of deelname aan het beweegprogramma in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan echter verschillen per verzekeringsmaatschappij en is mede afhankelijk van uw aanvullend pakket. De fysiotherapeut kan dit tijdens de intake voor u beoordelen.
Mocht u geïnteresseerd zijn in oncologische revalidatie dan kunt u vrijblijvend een afspraak maken.
Marijke Sturm
Gezondheidscentrum de Hoefslag
Hoefslag 1e
2992 VE Barendrecht
0180-654534-06-13896547
marsturm@zonnet.nl
Caroline Dorsman
Fysiotherapie Laurens, Elf Ranken en Borgstede
Middeldijkerplein 28
2993 DL Barendrecht
Marjoleinlaan 43
2991 HP Barendrecht
010-3321762 – 06-33130458
Email: c.dorsman@laurens.nl
Website: https://laurens.nl/